Tryphenachodziło jej o kostki literki, jakby co masz je w butiku dostępne do kupienia ^^

Strony : 1 ... 722 723 724 725 726 ... 1327

1. Obsydian
Możliwe, że tłumaczyli wszystko na nowo i trochę przypadkiem pozmieniali, bo debiutantki jakoś nie kojarzę
1. Absynt
@Tryph No ja się będę wyjaśniać. Na wiki nic nie ma, ale spróbuj coś ruszyć to źle xd
Powiem, że jak będę miała to zmienię i tyle
A jak nie chcą mojej pomocy to mogą sobie radzić sami

Ostatnio zmieniony przez Mooky (21-05-2021 o 11h26)

Ostatnio zmieniony przez Tryphena (21-05-2021 o 11h27)

1.Obsydian
Żołnierke bym jeszcze przeżyła, ale Akolite zamienić na Pomocniczke? Ała T^T

Ostatnio zmieniony przez Sylphe (21-05-2021 o 11h28)

1. Obsydian
Żołnierka niby brzmi śmiesznie, ale nie wiem jak możnaby stworzyć feminatyw od żołnierza. Raczej kwestia przyzwyczajenia

1. Absynt
@Tryph @Mooky szczególnie, że jakoś wiele osób nie pała się do tej roboty, a podanie deklinacji powinno być jak najszybciej
No właśnie też mi się wydaje, że co za różnica, ale jednak nie xd

Ostatnio zmieniony przez Mooky (21-05-2021 o 11h29)

1. Obsydian
No niby do żołnierki da się przyzwyczaić, ale brzmi to dziwnie.
Nawet w wojsku do kobiety mówi się "żołnierzu".

1.Cień
Wcześniej było przyjaciółka jednorożców i brzmiało to lepiej niż pomocniczka jednorożca, ale miło, że wspomnieli Kero
Ostatnio zmieniony przez Floy (21-05-2021 o 11h30)
1. Obsydian
@Tryph
Na sto świętych jeży zapomniałam :< samą gardzie bez tła?
Ostatnio zmieniony przez Nymfa (21-05-2021 o 11h32)

1. Absynt
Już są
Spoiler (kliknij, aby zobaczyć)

Ostatnio zmieniony przez Tryphena (21-05-2021 o 11h35)
3 Absynt
Feminatywy bardzo spoko, często mi ich brakuje. Po przyzwyczajeniu się, nawet robi mi się dziwnie, kiedy widzę jak kobieta, albo o kobiecie pisze się, nie używając feminatyw3w.
Natomiast mi się bardzo podoba, że odchodzi się od używania wyłącznie rodzaju męskoosobowego w liczbie mnogiej, by mówić do wszystkich - co raz częściej słyszę i czytam - lekarki i lekarze, tłumacze i tłumaczki i uważam, że to jest zdecydowanie na plus.
Z kolejnych rzeczy, które mi się podobają w ostatnich zmianach językowych, to co raz częstsze używanie słowa osoby. Osoby pracujące w danym miejscu, drogie osoby, hej osoby - uważam, że jest to ładne.
Przy okazji tłumaczeń - chyba praktykant im się zmienił i nie spytał poprzednika jak to wszystko robił ; p
Zamiast spytać użytkowników, zajrzeć na wikię, zobaczyć nagrania na yt, oni muszą sobie utrudniać pracę i wymyślać.
561
Ostatnio zmieniony przez falafel (21-05-2021 o 11h35)
1. Absynt
Dostałam -9 punktów za wstawienie zdjęć ;-;
CO Z TĄ WIKIĄ JEST NIE TAK

1. Obsydian
BOŻEEEEEE chciałam już jakiś strój a dostałam powtórkę. Co ja mam niby kupić za to 30 kolorowych papierków? Śmiech na sali...
2. Obsydian
Też podoba mi się używanie słowa osoby i nie korzystanie tylko z form męskoosobowych. Brakuje mi w polskim takiej neutralnej formy dla wszystkich. Byłoby wygodniej
Ostatnio zmieniony przez Noku (21-05-2021 o 11h37)
Ostatnio zmieniony przez Tryphena (21-05-2021 o 11h38)
1. Obsydian
Tryph a ja już chciałam do ciebie z pidżamką przylecieć ;-;