1 Absynt
Hummus jest przepyszny ;-;
Ogólnie kuchnia północnej Afryki, jestem zakochany ;; Kolega niedawno opowiadał o tym, co jadł w Maroku - p y s z n o ś c i.
Strony : 1 ... 745 746 747 748 749 ... 1327
1 Absynt
Hummus jest przepyszny ;-;
Ogólnie kuchnia północnej Afryki, jestem zakochany ;; Kolega niedawno opowiadał o tym, co jadł w Maroku - p y s z n o ś c i.
1. Obsydian
@Cata zależy czy przesyłka droga 

Ostatnio zmieniony przez Myrida (22-05-2021 o 10h10)

2. Obsydian
@falafel - Uwielbiam poznawać dania z różnych zakątków <3 Inna sprawa jest taka, że mnie nie stać często XD Dlatego cieszę się na każde foodtrucki bo żarcie tanie, a zawsze można spróbować czegoś innego (niby nie takie samo jak typowo z danego kraju, ale zawsze namiastka).
@Myrida A tego to ja nie obczaiłam
W ogóle myślicie że przetłumaczą na polski tą nową grę od Beemoov?
3. obsydian
uwielbiam dania kuchni meksykańskiej i koreańskiej <3
@Cata żadnej powtórki? Ucz mnie senpai.

Ostatnio zmieniony przez Nymfa (22-05-2021 o 10h13)

1 Absynt
Kuchnia meksykańska w Polsce jest podrabiana, bo my korzystamy z mąki pszennej, a oni z kukurydzianej, co daje inny smak - sam nie spotkałem się jeszcze z restauracją, która robiłaby to autentycznie, bo to smakuje inaczej ; pp

1. Obsydian
@Nymfa - Hasło przewodnie "Głupi ma zawsze szczęście"
@falafel Wiem, często używam kukurydzianej, jak placki do burrito robię
Lepiej się trzyma. I faktycznie smak jest inny. Jedyne czego nie znoszę, to makaron kukurydziany. A fe, po chwili masz ohydny posmak.
2. Obsydian
Czyli mówicie że jak kiedyś próbowałam robiś toritje. to to że nie wyszła to była wina złej mąki?
Ostatnio zmieniony przez Myrida (22-05-2021 o 10h18)

1. Obsydian
To tak jak u nas częstym zamiennikiem jest olej palmowy, ygh nie cierpię

Ostatnio zmieniony przez Nymfa (22-05-2021 o 10h19)

2. Obsydian
@Nymfa Olej palmowy jest zły. Koniec i kropka.
@Myrida - niekoniecznie. Mąka pszenna do tortilli jest powszechna. Ja robię z 0 i mi wychodzi. Bardziej bym obstawiała złą patelnię czy temperaturę.
Ostatnio zmieniony przez Cata (22-05-2021 o 10h23)
1 Absynt
@Sylphe - mam pamięć złotej rybki, ale kuchnia egipska ma dużo dań, których chcę spróbować i ma w sobie dużo bobu (w tym roku jeszcze nie jadłem ;-;), falafele i ogólnie mam wrażenie, że jest mało mięsna, co mi się bardzo podoba.
@Cata - to bardzo szanuję uwu
Swoją drogą, ostatnio miałem okazję słuchać/brać udział w rozmowie pani prowadzącej kanał Kimchi z pierogami i jest bardzo miła i fajnie opowiada o kuchni koreańskiej. Sam jadłem tylko pierożki z kimchi i chyba nie jestem fanem kimchi, ale przez nią mam ochotę spróbować znowu uwu
@Nymfa - też hejtuję olej palmowy, a on jest prawie wszędzie. Dlatego zawsze czytam składy ;-;

1. Obsydian
@Lea ramen ci nie smakował?

1. Obsydian
Wodorostów nigdy nie lubiłam, a na Ramen skusiłam się po obejrzeniu Naruto. Dobre, syte, ale nie jest to coś co mogłabym jeść codziennie.

2. Obsydian
Polecam Pad Thai wracając do tajskiej kuchni. Kocham absolutnie.
Ja spadam, trzeba sobie śniadanie ogarnąć. Wracam za jakąś godzinkę.
Ostatnio zmieniony przez Cata (22-05-2021 o 10h26)
Absynt 1
W warszawie jest vegan ramen shop, którego współwaścicielką jest Barbara Welento, która prowadzi podcast/audycje - Sakuracja, gdzie dużo opowiada o Azji Wschodniej i jedzeniu, polecam jej insta, bo jest tam dużo pysznych rzeczy ;;
Ostatnio zmieniony przez falafel (22-05-2021 o 10h27)

1. Obsydian
@Lea @Nymfa ciekawe opinie. Ramen jest na mojej liście rzeczy które chcę spróbować
@Cata. Dopisuje do listy 
Ostatnio zmieniony przez Myrida (22-05-2021 o 10h29)

2 obsydian
Cześć, statystyczny punkcik dla czerwonej straży.
W moim mieście jest mały lokal, gdzie bardzo miła Pani serwuje naprawdę pyszne jedzenie z kuchni wietnamskiej. I w naprawdę spoko cenach.
Ramenu nie miałam okazji jeść, ale jak będzie taka możliwość - chętnie spróbuje. Też mnie kusi po tym, jak zobaczyłam w Naruto xD
@Cata smacznego :3 przypomina mi to, że też miałam sobie zrobić coś.
3. Obsydian
@Shairan o proszę! Kto to na forum zawitał.

Ostatnio zmieniony przez Nymfa (22-05-2021 o 10h42)

1. Obsydian
@Nymfa nie poznałam z tą chmurką na głowie
@Shairan kuchnia wietnamska też brzmi ciekawie 

Absynt 1
@Lea - to nie wiedza, po prostu mam szczęście, że mili ludzie dzielą się swoimi doświadczeniami uwu
+Jedzenie jest super fascynujące! To jest jedna z podstawowych potrzeb, a przy okazji bardzo ważna część kultury - nie tylko sama kuchnia jako dania i pochodzenie ich składników, ale też tradycja wspólnych obiadów, tego jak się używa sztućców, tej całej otoczki wokół jedzenia.
Oczywiście, często się to wiąże z zaburzeniami odżywiania, więc myślę, że to kolejny powód, by o to dbać, żeby jedzenie było pyszne, zdrowe i zgodne z naszym poczuciem kultury(?)
1 obsydian
@Nymfa powiedziałabym, żebyście się nie przyzwyczajały xD ale trochę niemiło to zabrzmi. Dlatego powiem: w końcu udało mi się znaleźć troche wolnego czasu na spokojne spełnianie obowiazków przykładnej członkini straży obsydianu D:
W każdym razie, mam ciężki tydzień ;') nie dość, że czuje się fatalnie (kasztany kwitną, ech) to jeszcze wiecznie nie ma mnie w domu 
@Myrida polecam!
Ostatnio zmieniony przez Shairan (22-05-2021 o 10h45)
2. Obsydian
Też chce w mojej małej miejscowości takie lokale T^T cud, że sklep mam więc nie będę narzekać, ale przydałby się nawet mały bar, albo "chińczyk".
@Shairan luzik arbuzik, regeneruj się.
Ostatnio zmieniony przez Nymfa (22-05-2021 o 10h54)